Matthäus Passion 2021

Aria’s en koralen Matthäus Passion J.S. Bach in de Grote of Sint Janskerk Schiedam; concert in coronatijd

De huidige regels van de overheid laten niet toe dat de Matthäus Passion dit jaar in zijn gebruikelijke vorm plaatsvindt. Uiteraard vinden we dit als bestuur  erg jammer. In 25 jaar is de Matthäus Passion in Schiedam uitgegroeid tot een prachtige en sfeervolle uitvoering, met professionele musici en een ervaren amateurkoor onder de deskundige en inspirerende leiding van dirigent Bas van Houte. Omdat voortzetting van deze traditie in de gebruikelijke vorm niet mogelijk is, zijn we  met een alternatief gekomen.

Voortzetten van de traditie
Een alternatieve uitvoering maakt het mogelijk de traditie voort te zetten; juist in deze moeilijk tijd kan dit troost bieden.  Uiteindelijk zijn we in samenwerking met onze dirigent Bas van Houte tot een alternatief gekomen waarin een kleiner ensemble, met vier solisten maar zonder groot koor, een verkorte uitvoering zal opnemen die via aan te schaffen links vanuit de huiskamer kan worden meebeleefd. De titel van dit alternatief is:  ’Aria’s en koralen Matthäus Passion J.S. Bach in de Grote of Sint Janskerk Schiedam; concert in coronatijd’. Als bestuur staan wij hier achter; de kwaliteit is geborgd en we kunnen op deze manier toch voor een lichtpuntje in coronatijd zorgen.

 Praktische invulling
Op dinsdagavond 23 maart wordt de verkorte versie opgenomen door de Schiedamse firma Fun-key. Woensdagavond 24 maart 19.15 uur is de online-uitvoering. Via een aangeschafte toegangslink van € 15,– kan de Matthäus Passion 2021 vervolgens vanuit huis worden meebeleefd. De stream is geldig tot en met 5 april dus u kunt rustig later kijken. Ook kunt u het een tweede keer of meer keren zien. De eerste ticketkopers ontvangen een papieren programmaboekje. De lastminute-ticketkopers krijgen per mail een pdf opgestuurd. De tekst van de koralen en aria’s staat in het programmaboekje, dus u kunt meelezen en meezingen als u wilt. 

Uitvoerenden:
 
Klaartje van Veldhoven, sopraan
Marie Anne Jacobs, alt
Annette Vermeulen, mezzo
Erik Slik, tenor
Johannes Vermeer, bas
Arjen Leistra, orgel-continuo
Ivanka Neeleman, viola da gamba
Holland Symfonie Orkest
Bas van Houte, dirigent
 

Online toekijken in plaats van ter plekke bijwonen
Wij hebben als bestuur uiteraard ook een voorkeur voor een traditionele uitvoering, voor het aansteken van de kaarsen en voor de magie van een live vertolking. Maar we zijn dit jaar gedwongen tot improviseren en zijn van mening dat wij een waardig en troostrijk alternatief aanbieden.

Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek. 

 

 
 

Op 1 april 2020 wordt in de Grote- of Sint Janskerk te Schiedam voor de 25e keer de Matthäus Passion uitgevoerd. Het Schiedams Bachkoor is in februari gestart met de repetities onder begeleiding van dirigent Bas van Houte.

Meewerkenden aan de Matthäus Passion op 1 april 2020 in de Grote- of Sint Janskerk zijn:

De solisten:

Klaartje van Veldhoven, sopraan
Marie Anne Jacobs, alt
Erik Slik , tenor (evangelist)
Stephan Adriaens, tenor (aria’s)
Bert van de Wetering, bas/bariton (Christus)
Johan Vermeer, bas (aria’s)

De koren:
Schiedams Bachkoor
Schiedams BachJeugdkoor

En verder:
Arjen Leistra, orgel
Ivanka Neeleman, viola da gamba
Holland Symfonie Orkest
Bas van Houte, algehele muzikale leiding

De kaartverkoop online staat op 1 februari 2020 via de link: https://www.matthauspassionschiedam.nl/kaartverkoop/

Een kaart kost via de voorverkoop € 35,00. Via de deurverkoop kosten kaarten € 40,00 per stuk.

De voorverkoopadressen zijn: 

Het Schiedams Boekhuis – Hoogstraat 106 –  te Schiedam

Boekhandel The Readshop –  van Hogendorplaan 922 te Vlaardingen

VVV-Schiedam, Lange Kerkstraat 39 te Schiedam

Post Scriptum  –  Hof van Spaland 31 te Schiedam

Chris Borgdorff Assurantiekantoor – Rodenburgstraat 19-21 te Rotterdam

Mastersound – Noordvliet 29 te Maassluis

Men kan ook Vriend van de Matthäus Passion worden. Vrienden krijgen een gereserveerde plaats in het middenschip van de kerk. Opgeven bij Louis van Poppel: 06 – 53 90 08 39

Het scholenproject wordt op 24 maart 2020 uitgevoerd. Er zijn vier scholen die meedoen met  190 kinderen die komen luisteren. Bas van Houte voert hen mee met het muzikale lijdensverhaal. De kinderen zullen luisteren naar een aria, waarin Klaartje van Veldhoven vertelt hoe Bach de slang uitbeeldt door verschillende toonhoogten. Het Bachkoor zal laten horen wat het verschil is tussen sopranen, alten, tenoren en bassen. De kinderen mogen  vragen stellen en ook even dirigeren. We hopen op  een inspirerende ochtend.

Matthäus Passion 2017 – Schiedam